Γευστικές προτάσεις

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ CITRUS

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ

240 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. άχνη ζάχαρη

2 αυγά

50 γραμ. ζωμό λαχανικών ανάλατο

530 γρ. αλεύρι

4 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣΣτον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει καλά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλας) ξεκολλάμε το βούτυρο από τα τοιχώματα του κάδου και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο με την άχνη προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν αρχίζει να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο, τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη.

Παίρνουμε τη ζύμη και την κάνουμε μία μπάλα. Την βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη. Φροντίζουμε να την ανοίξουμε τόσο ώστε να περισσεύει γύρω γύρω από την φόρμα της τάρτας που έχουμε. Το πάχος της τάρτας θέλουμε να είναι περίπου 3 χιλιοστά.

Την βάζουμε στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά όπως είναι με τις λαδόκολλες.

Μόλις παγώσει, την βγάζουμε από την κατάψυξη. Γυρίζουμε ανάποδα τη φόρμα της τάρτας και την τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη. Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη αφήνοντας ένα μικρό κενό (περίπου ένα δάχτυλο γύρω από τη φόρμα).

*Όση ζύμη μας περισσεύει μπορούμε να την κρατήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα περίπου.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα της τάρτας και απλώνουμε από πάνω τη ζύμη δίνοντας της το σχήμα της τάρτας.

Τοποθετούμε την τάρτα στην κατάψυξη για 15 λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη.

Μόλις τη βγάλουμε από την κατάψυξη την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια της. Την τοποθετούμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά στην αντίσταση «πάνω-κάτω» και εάν έχουμε την δυνατότητα στον «αέρα».

Στη συνέχεια, αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

190 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

260 γρ. σοκολάτα 65% κακάο

68 γρ. γλυκόζη

115 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Ενναλακτικά μπορούμε να τη λιώσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, όμως με μεγάλη προσοχή για να μην καεί.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη και τα ρίχνουμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη (σύρμα) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και με τη βοήθεια μιας μαριζ ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχει μία λεία υφή.

ΣΤΗΣΙΜΟ

Παίρνουμε τη βάση της τάρτας και τη γεμίζουμε με το γκανάζ σοκολάτας. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, βάζουμε από πάνω μαρμελάδα Χιώτικου Μανταρινιού CITRUS και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Στολίζουμε με μανταρίνι και λίγα βρώσιμα λουλούδια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμες τάρτες, εάν θέλετε να αποφύγετε το βήμα της τάρτας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *